Ny som chef

Ny som chef kliver in i sin nya roll

Ny som chef ledarskapNär du är ny som chef får du till att börja med aldrig glömma det allra viktigaste – dig själv! Vårda dig själv och ta till vara på dina kunskaper och erfarenheter. Men också andra nya chefers erfarenheter. Det är inte bara genom utbildning som du kan öka dina kunskaper. Utan också genom att göra en omvärldsorientering för att se hur andra gör saker.

Det första som du bör få möjlighet till när du är ny som chef är att få en utbildning om din egen verksamhets historia. Om du inte blir erbjuden det är det något du måste se till att lära dig själv. Som chef är det viktigt att veta vilken värdegrund du arbetar för. Och vilken resa som gjorts för att nå dit.

Första mötet med gruppen och dina nya medarbetare är alltid intressant när du är ny som chef. Det spelar ingen roll om du känner dina medarbetare sedan tidigare på ett eller annat sätt. Eller om du är helt ny. Det gäller att på rätt sätt komma in i gruppen och direkt skapa en bra energi för hela gänget.

Dina formella kunskaper kommer förmodligen att testas väldigt omgående när du är ny som chef. Det gäller då att du vet med dig själv vilken utbildning du har och inte tveka på att kunna visa på detta. Att din formella kunskap sedan faktiskt inte kommer kunna lösa många av de konflikter. Som uppstår på en arbetsplats är något du får ta på vägen.

Ny i rollen som ny som chef

Redan innan du kliver in i din nya roll som ny som chef är det viktigt att du har övat på en sak. Som kommer bli avgörande för hur länge du kommer orka att arbeta som chef. Det är nämligen att delegera. Du får inte vara rätt att lägg ut arbetsuppgifter, som chef kommer det nämligen vara ditt jobb.

Kom ihåg redan från början att tydlighet skapar trygghet för en grupp. När du är ny som chef behöver du visa att du har den kunskap och utbildning. Som krävs men framförallt att du är tydlig med vad du vill. Och hur du ska se till att företaget når dit du vill. Inga tveksamheter här inte!

När du är ny som chef kan det vara svårt att veta vart du ska vända dig för att få hjälp. Eller vem du ska se upp till då du faktiskt är högsta hönset på arbetsplatsen. Det gäller att du utifrån dina åsikter hittar förebilder att kunna se upp till och ta efter själv. Ett tips är att många ser upp till Philip Kotler, inte för ledarskapet utan för han som individ och vad han åstadkommit.

En ny karriär är på gång och din utbildning ska sättas på prov. Du är ny som chef och ska äntligen få testa dina vingar i praktiken. Frågan är har du retoriken som krävs för att fånga och få med dina medarbetare redan från början? Kan du tala på ett bra sätt har du mycket vunnet!

Ny som chef – en utbildning som ger dig den viktiga grunden

Hjärtum Utbildning har en kurs som heter just Ny som chef och som ger dig en mycket bra grund att stå på i din uppgift som ledare. Du får både fakta och teori om ledarskap på plats, samt lär dig även hur du bäst utvecklar dina starka sidor och arbetar med dina svagare delar. Du lär dig om praktiska saker såsom medarbetarsamtal, konflikthantering och arbetsrätt och du får insikter i vad det är som gör en chef framgångsrik, modig och stark.